Leerverf advies wanneer je leer gaat verven

Staat van het leer bepalen

Uiteraard zul je eerst moeten bepalen in wat voor staat het te behandelen voorwerp is. Zitten er kleine scheurtjes in het leer of andere beschadigingen?.
Misschien moeten er wel eerst (kleine) reparaties uitgevoerd worden voordat je kunt starten met verven van het leer.

Heeft het voorwerp slechts een licht verschoten kleur of enkel wat lichte vlekken dan is dit voorwerp vaak heel gemakkelijk in de originele kleur terug te brengen.
Je kunt dit doen met een leerreiniger en leercrème.

Welke leersoort?

Nadat je de staat van het leer bepaald hebt en zo nodig enkele reparaties uitgevoerd is het belangrijk dat je weet van welke leersoort het te behandelen voorwerp gemaakt is. Dit kan bijvoorbeeld aniline, semi-aniline, gedekverfd leer, schapenleer, nubuckleer, etc. zijn (kijk eens bij informatie over leer)

Let goed op dat de leer verf geschikt is voor de leersoort van het voorwerp dat je wilt gaan behandelen. 90% van de meubelen wordt tegenwoordig gemaakt van gedekverfd leer. Deze zijn vaak met een leer verf eenvoudig te verven. Echter, zorg dat je zeker weet van welk materiaal het voorwerp gemaakt is alvorens je eraan begint. Doe dit vooral ook als je andere voorwerpen zoals schoenen, ruiterzadels, leren jassen, riemen, sierkussens, leren stoelen etc. wilt gaan verven.

Voor binnen of buiten gebruik

Wordt het voorwerp dat je wilt gaan verven vooral buiten gebruikt of alleen binnen? Dit is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste leer verf.
je wilt namelijk niet dat de verf gaat afgeven wanneer er een spatje regen op terecht komt. Voor bijvoorbeeld een ruiterzadel zul je een andere leer verf moeten gebruiken dan voor een bankstel. Als je een waterdragende leer verf gebruikt, kan deze wel tegen wat water. Tegen langdurige blootstelling aan water is de leer verf echter niet bestand.

Kleur van de leerverf

leerverf advies over kleuren lederverf

Nog een leerverf advies dat (vanzelfsprekend) erg belangrijk is, is de kleur van de leerverf. Denk hier goed over na en vraag eventueel kleur staaltjes op bij de fabrikant van de leerverf om zo tot een goed besluit te komen. Denk ook goed na of je de leerverf in glans- of matte uitvoering wil hebben.

Houd er rekening mee dat je bij het verven van een donker voorwerp met een licht gekleurde leer verf meer verfbeurten nodig heeft dan bij het verven van een licht gekleurd voorwerp met een donkere kleur.

De vier aandachtspunten bij het kiezen van de juiste leerverf

  • Wat is de staat van het leer?
  • Is de leer verf geschikt voor de leersoort?
  • Moet het te behandelen voorwerp ook buiten gebruikt kunnen worden? (waterbestendig?)
  • Welke kleur wil je hebben? In glans- of mat afwerking?

In dit artikel zijn enkele aandachtspunten behandeld die belangrijk zijn wanneer je op zoek bent naar de juiste leer verf voor jouw situatie.
Zo wordt het voor jou gemakkelijker gemaakt om een weloverwogen en goede keuze te maken.
Veel succes met je zoektocht en kom graag eens terug op deze website voor o.a. informatie over zelf leer verven.

dec 3, 2016 | Geplaatst door | Reacties uitgeschakeld voor Leerverf advies wanneer je leer gaat verven