Wat is leer en welke leersoorten zijn er?

Informatie over leer

Leer is een natuurlijk materiaal dat voor veel verschillende producten gebruikt wordt. Denk maar eens aan o.a. meubels, kleding, schoenen, handschoenen, ruiterzadels en telefoonhoesjes. Leer wordt dus erg veel toegepast.

Leer is een materiaal dat gemaakt wordt van de huid van gedode dieren. Om het leer te kunnen gebruiken moet het materiaal eerst bewerkt worden d.m.v. looien (conserveren). Wanneer dit eenmaal gebeurd is, is het leer vrijwel onbeperkt houdbaar en klaar voor verdere bewerking.

Na het looien wordt het leer meestal in een kleur geverfd. Dit wordt niet alleen gedaan om het leer zo een mooie kleur mee te geven.
De verflaag draagt namelijk ook bij aan een betere bescherming van het leer dat van nature vrij kwetsbaar is.

Leer kan gemaakt worden van verschillende soorten dieren. De eigenschappen van diverse soorten leer kunnen variëren door de gebruikte diersoort.
Varkensleer bijvoorbeeld heeft een diepe, grove porie en een dunne nerflaag waardoor het leer snel beschadigt. Geitenleer heeft grote poriën en schapenleer heeft als nadeel dat het erg gemakkelijk scheurt.

Verschillende soorten leer

Naast de vele diersoorten die gebruikt worden (runderen, krokodillen, varkens, slangen, geiten, schapen, etc.) kun je deze leer soorten ook nog eens onderscheiden door de manier waarop ze afgewerkt zijn. Een aantal veel voorkomende leer soorten:

Vol Aniline leer

De meest natuurlijke leer soort die beschikbaar is. Voor deze leer soort worden enkel de beste huiden gebruikt. Het voelt zacht en soepel aan en omdat het als afwerking enkel een vatverving krijgt, blijven natuurlijke littekens van de huid duidelijk zichtbaar. Hier valt niets aan te doen. Deze leer soort is erg gevoelig voor vocht, vet, vuil en transpiratie. Ook kan deze leer soort slecht tegen UV-straling (zonlicht), dit veroorzaakt verkleuring en uitdroging van het leer.

Semi Aniline leer

Een leer soort die voorzien is van een zeer dunne beschermende laklaag, die iets bescherming biedt tegen het intrekken van vervuiling. Hierdoor is deze leer soort wat handiger in het gebruik. Omdat deze leer soort weinig bewerkt is, staat deze nog dicht bij de oorspronkelijke lederhuid. De natuurlijke kenmerken van de oorspronkelijke lederhuid zijn dan ook nog goed zichtbaar. Directe UV-straling (zonlicht) veroorzaakt verkleuring en uitdroging van het leer.

De analine leer soorten zijn d.m.v. indringverven afgewerkt. Indringverf is een transparante kleurstof die voornamelijk bestaat uit aniline in een wateroplossing. Deze kleurstof heeft het vermogen om sterk te kleuren en dringt diep door in het leer.

Gedekverfd leer

Natuurlijke oneffenheden (littekens, insectenbeten, etc.) in de huid vallen minder/niet op doordat deze leer soort voorzien is van een gekleurde, dekkende finishlaag. Deze finishlaag geeft extra bescherming waardoor deze leer soort erg praktisch in het gebruik is. Directe UV-straling (zonlicht) veroorzaakt verkleuring en uitdroging van het leer.

Gedekverfd leer is leer dat is afgewerkt met een dekverf. Dekverf is een deklaag die zich op het leer vormt. Dekverf wordt ook wel pigmentverf genoemd.

Het betere leer (dat helaas ook vaak duurder is) wordt eerst in een aniline verfbad gekleurd en eventueel gedekverfd.

Wat wil jij gaan verven?

 

dec 3, 2016 | Geplaatst door | Reacties uitgeschakeld voor Wat is leer en welke leersoorten zijn er?