Zelf Leer Verven

Dit artikel is met name geschreven voor het verven van leer meubilair. Hoewel deze handleiding voor meerdere leer producten toepasbaar is, verzoek ik U toch om eens verder te kijken op deze website voor meer specifieke informatie bij het verven van andere leer producten.

Zelf leer verven hoeft niet moeilijk te zijn. Na het lezen van deze handleiding weet je precies hoe je zelf leer verven kunt. Let wel op dat je de juiste volgorde aanhoudt!
Dit is alles wat je nodig hebt:

  • Schone pluisvrije doeken
  • Penseel
  • Acetone of Angelus preparer & deglazer
  • Leerverf
  • Set latex wegwerp handschoenen (optioneel)
  • Schone verfbak (optioneel)
  • Finisher (optioneel)

Zelf gebruik ik voor het verven van leer Angelus Leerverf Producten, mijn ervaring met dit product is erg goed. Het is gemakkelijk in het gebruik en het geeft een professioneel resultaat.

Hieronder staan foto’s van een bezoeker die ook goede ervaringen heeft met het verven van leder. Met een eindresultaat om trots op te zijn.
Ben je actief geweest met het verven van leder, en ben je ook trots op het eindresultaat? Deel dan je foto’s met onze bezoekers (Neem contact op of laat een reactie achter onderaan deze pagina)

Één van onze bezoekers wilde deze bruine lederen stoel zwart verven.

Lederen stoel vóór het verven

Lederen stoel – Na het verven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed Schoonmaken

Het leder oppervlak dat je gaat verven moet geheel vuil- en vetvrij gemaakt worden. Dit doe je met een ontvetter (acetone).

Doe wat acetone op een schone doek en maak met draaiende bewegingen het leder oppervlak schoon. Blijf net zo lang schoonmaken tot er geen vuil meer vanaf komt. Het kan zijn dat hier meerdere doeken voor nodig zijn.

Het vuil- en vetvrij maken is uitermate belangrijk omdat anders de kans bestaat dat na het leer verven de leerverf gaat afbladderen. Laat het leer goed drogen voordat je met de volgende stap verder gaat. Trek handschoenen aan zodat je vetvrij kunt werken.

Zelf Leer Verven met basislaag
Soms is het nodig om eerst een basislaag aan te brengen. Wanneer u bijvoorbeeld een zwarte bank licht geel wilt verven raad ik aan om eerst een witte onderlaag te aan te brengen. Zo komen de kleuren beter tot hun recht en heeft u uiteindelijk minder verf nodig.

Zelf Leer Verven Met Leerverf
In tegenstelling tot de voorgaande stap is het nu wel belangrijk om zorgvuldig te werken!

Schud de leerverf goed door elkaar totdat het een homogene massa is en giet deze in het verfbakje. Grote oppervlakken (zoals een bankstel) kun je het beste in gedeeltes behandelen. Verdeel hiervoor het oppervlak in vlakken. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van naden en stiksels.

Begin het leer verven door met een klein kwastje of penseeltje leerverf aan te brengen op de moeilijk bereikbare plekken, zoals bij stiksels en rondom knopen. Breng de leerverf niet te dik aan zodat droogproblemen worden voorkomen. Meerdere dunne lagen geeft een mooier en duurzamer resultaat

Ga nu meteen door met leer verven op de eerder verdeelde vlakken. Dit doe je door met een acrylaat verfroller een dunne laag leerverf aan te brengen. Breng de leerverf eerst in 1 richting aan, en vervolgens haaks hierop om de leerverf goed te verdelen.

Probeer bij de reeds behandelde moeilijke plekken zo veel mogelijk te overlappen met de roller in dezelfde richting als dat je met het kwastje/penseeltje hebt gewerkt. Zorg voor een dun en egaal resultaat. Als er strepen ontstaan tijdens het leer verven betekent dat dat je teveel leerverf hebt gebruikt. Dit kun je oplossen door de leerverf te verdelen over een groter oppervlak.

Doordat je slechts een dunne laag aanbrengt is het mogelijk dat de originele leer kleur er doorheen schijnt. Dit zal echter verdwenen zijn na het aanbrengen van volgende lagen leerverf.

Let op dat je de acrylaat verfroller continu nat houdt bij het leer verven leerverf om droogrollen te voorkomen. Zelf leer verven is dus een precisie karwei, de acrylaat verfroller mag niet te nat maar ook niet te droog zijn.

Behandel het gehele oppervlak zonder plekken open te laten. Wanneer de leerverf droog is kun je de volgende laag leerverf aanbrengen. Wacht met het leer verven van de volgende laag niet langer dan 24 uur!

Let bij het leer verven van de volgende laag leerverf dat je gelijkmatig en snel te werk gaat. Als je teveel leerverf rolt op een plek dan kan beschadiging aan de eerste laag leerverf ontstaan. Breng maximaal 4 lagen leerverf aan.

Kleine schade aan de opgebrachte leerverf laag kun je bijwerken door de betreffende plek met spiritus te behandelen en goed te laten drogen. De leerverf is dan gedeeltelijk verwijderd zodat je opnieuw kunt leer verven op de betreffende plek. Je kunt direct leerverf aanbrengen, leer grondverf is niet nodig.

Na het lezen van de voorgaande tekst heb je een goed beeld gekregen van wat je allemaal kunt verwachten bij leer verven. Het is dan ook aan jou om te beslissen of je zelf leer verven wil of dat je toch op zoek gaat naar een gespecialiseerd bedrijf die het leer verven voor je doet.

 

Meer over Leer Verven

 

 

 

6 thoughts on “Zelf Leer Verven